chłodnik

Pyszny i zdrowy chłodnik z botwiny i ogórków

Składniki:
700 ml wywaru mięsnego (bulionu lub rosołu),
600 ml kefiru (lub zsiadłego mleka),
400 ml śmietany 18%,
2 duże pęczki botwiny,
2 pęczki koperku,
1 pęczek szczypiorku,
4 ogórki gruntowe,
2 ząbki czosnku,
1–2 łyżeczki octu,
sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:
Liście i łodygi botwinki myjemy i siekamy, a odcięte od niej buraczki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Zagotowujemy mięsny wywar, dodajemy do niego buraki oraz łodygi botwiny, a potem gotujemy wszystko 10–15 minut, aż warzywa zmiękną. Dodajemy liście botwiny i gotujemy kolejne 5 minut, a następnie odstawiamy do wystygnięcia. Do miski przekładamy śmietanę i kefir (alternatywnie można zrobić chłodnik z zsiadłego mleka ). Mieszamy wszystko do uzyskania w miarę jednolitej konsystencji i wlewamy do zupy. Siekamy koperek i szczypiorek, a ogórki kroimy w kostkę lub trzemy na tarce. Dodajemy wszystko do zupy. Doprawiamy chłodnik solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Na koniec odstawiamy zupę do lodówki. Najlepiej chłodzić ją około 8 godzin. Dzięki temu chłodnik dobrze się przegryzie.
Potrawę najlepiej podawać z ugotowanymi na twardo jajkami lub młodymi ziemniakami.

Smacznego!