makaron

Pomysł na… Makaron w sosie serowym z kurczakiem 

Składniki:

Makaron:

makaron (rurki, kokardki lub inny) – 1 opakowanie

News will be here

sól – do smaku

Sos:

filet z kurczaka – 300g

bulion – 1 szklanka

woda – ¼ szklanki

serek topiony – 100g

ser żółty – 3 plasterki

mąka pszenna – 1 łyżka

olej, pieprz, sól, oregano

natka pietruszki

Przygotowanie:

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Piersi z kurczaka kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy kurczaka, smażymy do uzyskania lekko złotego koloru, następnie wlewamy bulion, gdy bulion na patelni zacznie wrzeć dodajemy mąkę rozmieszaną z wodą i energicznie mieszamy, by nie powstały nam grudki. Dodajemy serek topiony, plasterki sera, pieprz, sól i oregano, dokładnie mieszamy, aż do roztopienia serów. Makaron łączymy z sosem, najlepiej w garnku, w którym gotowaliśmy makaron. Podajemy udekorowany natką pietruszki.

Smacznego!