bułki

Bułki drożdżowe z farszem a’la pizza- idealna przekąska na co dzień lub na urodzinowe przyjęcie.

Składniki:

3 szklanki mąki

1 szklanka ciepłego mleka

2 łyżki oleju

1 jajo

1 niepełna łyżka cukru

25 g drożdży

Farsz:

400 g pieczarek

1 laska kiełbasy np. głogowska, podgórska, zwyczajna

150 g sera np. gouda

1 łyżka masła

Sól, pieprz, oregano (ew. przyprawa do pizzy)

Dodatkowo:

1 jajo

2 łyżki mleka

przyprawa do pizzy

Przygotowanie:

Do miski dodajemy drożdże oraz cukier i rozcieramy, dodajemy mleko i wodę, wsypujemy 2 łyżki mąki i mieszamy. Lekko posypujemy mąką, nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do wyrośniętego zaczynu wsypujemy resztę mąki, sól, wbijamy jajko i wlewamy olej. Zagniatamy ciasto, aż będzie „odchodziło” od ręki. Formujemy kulę, przysypujemy lekko mąką, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

W tym czasie kroimy oddzielnie pieczarki w plasterki, cebulę, kiełbasę w kostkę i ścieramy na grubych oczkach ser. Na patelni rozgrzewamy masło wsypujemy cebulę i smażymy do zeszklenia, dodajemy pieczarki i smażymy do odparowania wody. Na oddzielnej patelni podsmażamy kiełbasę. Składniki farszu łączymy i przyprawiamy do smaku. Piec rozgrzewamy do temperatury 180 ℃

Ciasto dzielimy na ok. 8 części, rozpłaszczamy, nakładamy farsz i zlepiamy. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem, oprószamy przyprawą do pizzy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 30 min. Podajemy ciepłe z sosem czosnkowym lub ketchupem.

Smacznego!