ciasto

Piernikowa fantazja z dżemem porzeczkowym

Julia Sabadosh, uczennica Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Trzcianie poleca wyśmienite ciasto w sam raz na niedzielny stół a jest nim „Piernikowa Fantazja z dżemem porzeczkowym”.

Potrzebne składniki na biszkopt to 8 jaj, 1 szklanka cukru, szczypta soli, 220g mąki pszennej, 2 łyżki przyprawy do piernika, 1 łyżeczka kakao, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Aby wykonać biszkopt musimy na sam początek oddzielić białka od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i i ubijać, gdy piana będzie gęsta partiami wsypywać cukier i dalej ubijać aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie dodać żółtka i znów miksować aż połączą się z pianą, na koniec wsypać wymieszane ze sobą mąkę, przyprawę do piernika, kakao i proszek do pieczenia i całość ostrożnie mieszać do połączenia składników. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec ok 30 minut w 180 st. C.

News will be here

Kolejnym krokiem jest wykonanie kremu budyniowego na który składają się następujące składniki: 1,5 kostki masła, 3 budynie waniliowe bez cukru, 0,75 litra mleka, 3 łyżki cukru. Proszek budyniowy należy rozprowadzić w 3/4 szklanki mleka, pozostałe mleko zagotować z cukrem. Do wrzącego mleka wlać rozrobiony proszek budyniowy i mieszać do momentu aż się zagotuje. Gotowy budyń ostudzić. Miękkie masło miksować na najwyższych obrotach miksera na puch, a następnie dodać do niego stopniowo po łyżce budyniu i miksować aż się połączy.

Ostatnim etapem jest galaretka porzeczkowa i polewa. Do wykonania galaretki potrzebne będzie 2 galaretki o smaku owoców leśnych lub wiśniowe, 350g dżemu z czarnej porzeczki. Galaretki rozpuścić w pół litra gorącej wody a gdy przestygną wymieszać z dżemem. A polewa to: 100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej, 2-3 łyżki mleka. Do połamanej czekolady dodajemy mleko i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

A by złożyć ciasto, biszkopt należy przekroić na pół. Jedną połowę posmarować połową kremu budyniowego. Na krem wyłożyć tężejąca galaretkę porzeczkową, a na nią pozostały krem i drugą część biszkoptu. Krem ciężko rozprowadzić równomiernie na galaretce więc lepiej posmarować drugą połowę biszkoptu i ostrożnie nałożyć go na galaretkę. Całość polać po wierzchu polewą czekoladową i zostawić do schłodzenia.

Smacznego.



Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Administratorzy i moderatorzy podejmą starania mające na celu usuwanie wszelkich uznawanych za obraźliwe materiałów jak najszybciej, jednakże nie jest możliwe przeczytanie każdej wiadomości. Zgadzasz się więc, że zawartość każdego wpisu na tej stronie wyraża poglądy i opinie jego autora a nie administratorów, moderatorów czy webmasterów (poza wiadomościami pisanymi przez nich) i nie ponoszą oni za te treści odpowiedzialności. Zgadzasz się nie pisać żadnych obraźliwych, obscenicznych, wulgarnych, oszczerczych, nienawistnych, zawierających groźby i innych materiałów, które mogą być sprzeczne z prawem. Złamanie tej zasady może być przyczyną natychmiastowego i trwałego usunięcia z listy użytkowników (wraz z powiadomieniem odpowiednich władz). Aby wspomóc te działania rejestrowane są adresy IP autorów. Przyjmujesz do wiadomości, że webmaster, administrator i moderatorzy tego forum mają prawo do usuwania, zmiany lub zamykania każdego wątku w każdej chwili jeśli zajdzie taka potrzeba. Jako użytkownik zgadzasz się, że wszystkie informacje, które wpiszesz będą przechowywane w bazie danych. Informacje te nie będą podawane bez twojej zgody żadnym osobom ani podmiotom trzecim, jednakże webmaster, administrator i moderatorzy nie będą obarczeni odpowiedzialnością za włamania hackerskie prowadzące do pozyskania tych danych.

3 × pięć =