Święto Chleba w Sędziszowie Małopolskim
Od wymieszania składników, przez wyrobienie ciasta, aż po wypiek. Na stoisku przed ratuszem każdy chętny mógł, pod okiem specjalisty, upiec swój chleb, a potem zabrać gorący bochenek do domu.
Warsztaty piekarnicze zorganizowane zostały jako jeden z elementów dziewiątej edycji Święta Chleba. Ze względu na sytuację epidemiczną i panujące obostrzenia, odbyło się ono w skromniejszej niż zwykle wersji, a także innym terminie i lokalizacji – zamiast 15 sierpnia w Górze Ropczyckiej, dwa tygodnie później w Sędziszowie Małopolskim.
Mobilny piec chlebowy mistrza Artura „Chlebka” Ziemackiego nie był jedyną atrakcją imprezy na sędziszowskim Rynku. Na stanowiskach obok można było posmakować i kupić swojskich produktów przygotowanych przez koła gospodyń z osiedla Wolica Ługowa oraz z Klęczan i Szkodnej. Przed ratuszem podziwiali też liczne wieńce dożynkowe.

Podobne wpisy