Piekli by się przekonać do gastronomii
ROPCZYCE♦ – Gimnazjaliści wypiekli setki rogalików drożdżowych, pizzerinek oraz sporządzili sałatki owocowe – mówi Magdalena Charchut nauczyciel z Zespołu Szkół Agro-Technichnych w Ropczycach. Wszystko to w ramach warsztatów kulinarnych, które miały przekonać do nauki w zawodzie kucharz.
– W ich oczach widać było duże zainteresowanie kierunkiem gastronomicznym i to właśnie było naszym celem – twierdzi Magdalena Charchut i dodaje: – Chcieliśmy ich zachęcić do tego aby po ukończeniu gimnazjum dalszą naukę kontynuowali właśnie w naszej szkole.
Warsztaty kulinarne pod nazwą „Akademia młodego kucharza” były 11 lutego i uczestniczyło w nich blisko 50 uczniów z gimnazjów w Wielopolu Skrzyńskim, Niedźwiadzie, Ropczycach oraz Łączkach Kucharskich.
-Zajęcia te organizowane są już od dwóch lat i z każdym kolejnym rokiem liczba chętnych gimnazjalistów do uczestniczenia w nich jest coraz większa. Wszyscy, którzy przybyli do naszej szkoły zarówno gimnazjaliści jak i ich opiekunowie świetnie się u nas bawili – jest przekonana Magdalena Charchut i dodaje:- Na początku spotkania wszyscy mogli obejrzeć żartobliwy, a zarazem pouczający występ o prawidłowych zasadach zachowania się przy stole w wykonaniu uczniów naszej szkoły, natomiast następnym punktem programu była prezentacja multimedialna podczas której młodzież poznała elementy szklanej, porcelanowej i metalowej zastawy stołowej.
Podczas warsztatów gimnazjaliści uczyli się również składania serwetek i zasad prawidłowego nakrywania stołu dla określonego menu. Część gimnazjalistów dekorowała z kolei walentynkowe piernikowe serca. Wśród pięknie ozdobionych wypieków znalazły się prezenty dla rodziców, dziadków a nawet nauczycieli, dzięki którym młodzież mogła być obecna na warsztatach. eko
Podobne wpisy