gala2

Chleb z Witkowic od teraz z godłem

Krzysztof Maciołek, właściciel piekarni odbierał wyróżnienie w gronie najlepszych producentów żywności w kraju. FOTO: ARCHIWUM

 

 

ROPCZYCE WITKOWICE♦ Chleb Małopolski z piekarni Krzysztofa Maciołka z ropczyckich Witkowic otrzymał dyplom Laureata Konkursu, statuetkę oraz prawo do posługiwania się godłem promocyjnym AGRO POLSKA. Chleb Małopolski, to najważniejszy produkt piekarni. Codziennie powstaje od 25 do 30 tysięcy złocistych bochenków, które pojawiaja się na stołach od Karkowa po Przemyśl.

 

Kolekcja rośnie

To już kolejne wyróżnienie dla chleba małopolskiego powstającego w piekarni w Witkowicach. Wcześniejsze, to dyplom „Smaczne bo Podkarpackie” z 2003 roku, gratulacje od kapituły konkursu „Nasze Dobre Podkarpackie – 2004” i tytuł Polski Producent Żywności 2008 wraz z Dyplomem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (o wyróżnieniu pisaliśmy w Reporterze w listopadzie 2008 roku).

 

 

 

Godło ma promować

W XVI edycji Ogólnopolskiego Konkursu Promocyjnego AGRO POLSKA piekarnia wystartowała po zaproszeniu z Urzędu Marszałkowskiego. Po przejściu kolejnych etapów, 22 maja podczas gali finałowej w Warszawie właściciel piekarni, Krzysztof Maciołek stał w gronie finalistów konkursu.

 

Godło promocyjne AGRO POLSKA, ma kształt zielonego liścia na tle biało czerwonej flagi. Prawdopodobnie już wkrótce takim znakiem będzie opatrzony Chleb Małopolski. FOTO: ARCHIWUM

 

Jak napisał w swoim zaproszeniu marszałek, konkurs służy promocji wysokiej jakości produktów spożywczych odznaczających się szczególnymi walorami jakościowymi, smakowymi i zapachowymi , które ze względu na dostępność, oryginalność i popularność wśród konsumentów reprezentują poziom nieprzeciętny, godny naśladowania.

 

 

 

Na zakwasie

Technologia produkcji Chleba Małopolskiego jest oparta na naturalnym kwasie chlebowym, prowadzonym na bazie mąki żytniej. Zastosowane do jego produkcji surowce: mąka pszenna, mąka żytnia, woda, drożdże, sól, polepszacz piekarski: a-amylaza są najwyższej jakości. Posiadają wszelkie niezbędne specyfikacje oraz atesty. Technologia produkcji gwarantuje uzyskanie tradycyjnego polskiego chleba, który nie kruszy się i długo utrzymuje świeżość oraz ma niepowtarzalny smak i zapach – zachwala produkt Beata Stróż, odpowiedzialna za marketing i procesy technologiczne w piekarni Krzysztofa Maciołka.

 

 

 

Chleb z Biedronki

Piekarnia działa od 1996 roku. Początkowo zatrudniała około 15 osób i dostarczała około 10 asortymentów pieczywa do lokalnych sklepów i placówek szkolno – wychowawczych. Obecnie firma zatrudnia blisko 350 osób. Jest też największym producentem pieczywa białego w regionie i systematycznie zwiększa swój udział w rynku. Wyroby piekarnicze opatrzone logo MK można kupić między innymi w takich sieciach jak Biedronka, Delikatesy Centrum i Kaufland.

 

 

naj

 

 

 

 

Tak wypieka się Chleb Małopolski. FOTO: W. NAJA

Tak wypieka się Chleb Małopolski. FOTO: W. NAJA

 

Tak wypieka się Chleb Małopolski. FOTO: W. NAJA

 



Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Administratorzy i moderatorzy podejmą starania mające na celu usuwanie wszelkich uznawanych za obraźliwe materiałów jak najszybciej, jednakże nie jest możliwe przeczytanie każdej wiadomości. Zgadzasz się więc, że zawartość każdego wpisu na tej stronie wyraża poglądy i opinie jego autora a nie administratorów, moderatorów czy webmasterów (poza wiadomościami pisanymi przez nich) i nie ponoszą oni za te treści odpowiedzialności. Zgadzasz się nie pisać żadnych obraźliwych, obscenicznych, wulgarnych, oszczerczych, nienawistnych, zawierających groźby i innych materiałów, które mogą być sprzeczne z prawem. Złamanie tej zasady może być przyczyną natychmiastowego i trwałego usunięcia z listy użytkowników (wraz z powiadomieniem odpowiednich władz). Aby wspomóc te działania rejestrowane są adresy IP autorów. Przyjmujesz do wiadomości, że webmaster, administrator i moderatorzy tego forum mają prawo do usuwania, zmiany lub zamykania każdego wątku w każdej chwili jeśli zajdzie taka potrzeba. Jako użytkownik zgadzasz się, że wszystkie informacje, które wpiszesz będą przechowywane w bazie danych. Informacje te nie będą podawane bez twojej zgody żadnym osobom ani podmiotom trzecim, jednakże webmaster, administrator i moderatorzy nie będą obarczeni odpowiedzialnością za włamania hackerskie prowadzące do pozyskania tych danych.

17 − 17 =